Vecka 11
Vi tittade på filmer, diskuterade och skrev tillsammans ner fakta om vattnets faser.
NO
Vi kom igång med vårt vattentema förra måndagen men tyvärr blev jag sjuk och fick köra hem och bädda ner mig. Men i torsdags fortsatte vi och arbetade intensivt med att förstå vattnets faser och övergångar, hur vattenmolekylen ser ut och hur den förändras i de tre faserna.

Väteatomer och syreatomer blev till vattenmolekyler, barnen byggde sin egen vattenmolekyl.
Hypoteser ställdes och jämfördes med resultatet.
I går var det vattnets kretslopp som var i fokus och även här använder vi oss bilder, filmer, sånger för att förtydliga nya ord och begrepp.
Vi diskuterade och resonerade kring de ny ämnesspecifika orden som vi sedan tränade på att använda och resultatet blev en liten folder med en kort beskrivning av vattnets kretslopp där vi också fick med några av begreppen.

Barnen tog hem sin lilla folder för att titta igenom den och idag, tisdag, fick de arbeta i par med att återigen rita vattnets kretslopp och även skriva ner vad som händer. Vi fortsätter med det i morgon och tanken är att alla ska berätta (i halvklass) om sina kretslopp.
Barnen kommer att få vars en zippåse med sig hem och om det är ok för er får ni gärna fylla på med lite vatten och tejpa upp den på ett fönster. Barnen får även skriva ner sina hypoteser om vad de tror kommer att hända i påsen och de ska även skriva ner resultatet(vad som verkligen hände i påsen). Det sista steget är att förklara varför det hände.
De får också med sig en stencil där de under en dag ska skriva ner hur mycket vatten de använder sig av. De finns en tabell som vi använder oss av när vi ska räkna ut den totala mängden. Ni får självklart hjälpa till om ni har möjlighet annars hjälps vi åt i skolan. Välj en dag från torsdag - söndag för att skriva ner vattenförbrukningen, så kan lappen tas med till skolan på måndag den 19/3.
Engelska
Vi kommer att lära oss nya ord på engelska och ord som är kopplade till våra pågående tema, vatten och Snövit. Vi använder oss av ramsor, sånger, bild och text. Tanken är att det kan få resultera i små korta presentationer som barnen själva kan få fundera ut. Det kan bli spännande!
Svenska
Snövit är den saga vi har läst och arbetar med och i måndags lät jag barnen dramatisera under tiden jag läste. Det blev mycket skratt och vi kommer att fortsätta så alla får prova. Genom att dramatisera kommer vi åt svåra/nya ord på ett lekfullt sätt.
Vi tittade på Sagomattan del 1 som en förstärkning av arbetet med att förstå och känna till strukturen för den berättande genren. Innan vi såg avsnittet hade vi gemensamt gått igenom
Orientering(personer, miljö)
Problem
Hjälpare
Lösning
Avslut
Snövit är inte den enklaste sagan men barnen var verkligen med och vi kunde fylla i alla fälten.
Vi kommer att arbeta vidare med Snövit på lite olika sätt innan vi skriver en gemensam text om Snövit.
Därefter blir det att arbeta i par innan de slutligen ska skriva en egen berättelse utifrån det som gäller för en berättande text. Illustrationer ska också finnas med och de ska passa till texten.
Innan berättelsen är klar kommer vi att arbeta med kamratbedömning och självbedömning för att texten ska vara så genomarbetad som möjligt.
Vi har även tittat på en annan version av Snövit för att jämföra, hitta likheter och skillnader. Även i detta moment var barnen observanta och listan blev lång. Förmågan att jämföra är något vi har tränat mycket på.
De lässtrategier som vi har använt oss mest av är
- spågumman( att förutsäga, förutspå vad som kommer att hända)
- cowboyen (att sammanfatta vad som har hänt)
- konstnären(att berätta om eller illustrera de inre bilder som vi får vid högläsning7läsning utan bilder).
Vi kommer nu att lägga till reportern och detektiven, ställa frågor och ta reda på nya ord och begrepp.
Jag kommer att koppla det till Magiska kulan läxan. Barnen kommer precis som nu att läsa ett kapitel i veckan men vi har inga ord i läxa. I skolan kommer vi att arbeta tydligare med lässtrategierna.
Så till nästa vecka är det kapitel 14 som ska läsas, gärna flera gånger och helst högt.
Lässtrategierna använder vi inte bara vid läsning av skönlitteratur utan de används lika mycket vid andra typer av texter. Meningen är att strategierna ska underlätta för barnen när de blir osäkra på innehållet. De ska ha redskap att ta sig vidare i texten med god förståelse.
Mer om detta i ett annat veckobrev.
På torsdag 15/3 kommer vi och klass 1B att gå till Johanneskyrkan.
Vi går från skolan kl 8.15 och om ni är försenade får ni knacka på hos FC eller 1A.
Vi är tillbaka ca 10.30 och då går vi direkt till matsalen.
På torsdag får vi en ny elev i vår klass. Det är Sana som kommer från Syrien. Sana och hennes familj har varit i Sverige i en månad. Vi hälsar Sana hjärtligt välkommen till oss och vi ska ta väl hand om henne.
Nästa fredag den 23/3 är det dags för oss ettor att åka till Malmö Live och få ta del av Kulturskolans prova-på uppstart.
Vi åker från skolan ca kl. 10 och är tillbaka ca 12.30.
Vi har beställt utflyktsmat som vi äter på Malmö Live innan föreställningen.
Det blir ingen idrott den dagen.
För er som inte hade möjlighet att komma när vi hade utvecklingssamtal har jag nu hittat en tid som vi kan träffas. Det är onsdagen den 21 mars och då är det tiderna 15-15.30 eller 15.30-16 som gäller.
Jag skickade med en blankett hem idag, där ni kan kryssa i vilken tid som passar er. Lämna tillbaka lappen till mig senast den 19/3.