Vecka 41

Vi är nu inne i höstmånaden oktober och vi ser hur träden förändras och vi är nyfikna på hur hösten påverkar natur och djur.

Vi följer upp bilduppgiften med igelkotten genom att lära oss mer om den.

Förra tisdagen började vi med att ta reda på  vad vi redan vet om igelkotten, eller tror oss veta.
Efter det listade vi frågor som vi vill försöka få ett svar på.
Till sist funderade vi kring hur vi ska kunna få svar på våra frågor.



Lite feber och huvudvärk gjorde att jag fick stanna hemma onsdag och torsdag men jag var tillbaka i fredags och vi fortsatte vårt arbete med igelkotten. May, Veronica och Patrik var i klassen när jag var borta.

Vid samlingen i fredags samlades vi på mattan och tittade på bilder på igelkottar och där fanns en del svar på barnens frågor just kring utseende och deras ungar. Vi avslutade fredagen med Kahoot och dagens frågor handlade givetvis om igelkotten.

Idag började vi dagen med att knyta an till det vi pratade om i förra veckan och efter det var det dags för sexfältaren, som är en stödmall som vi använder oss av vid beskrivande texter.  Vi gick igenom de rubriker som vi kommer att använda oss av.  Arbetet fortsätter under veckan och då kommer vi att gemensamt fylla i sexfältaren med stödord och därefter gemensamt skriva en faktatext om igelkotten.


Genom att ge barnen mallar och stödstrukturer redan från årskurs ett ger vi dem en bra förutsättning för att kunna hantera allt större stoff och textmassor framöver och även ge barnen möjlighet att känna sig trygga med de olika texttyper som finns.

Vi följer cirkelmodellen genom att först se vad vi vill ta reda på, därefter tittar vi på material kring ämnet och genren(beskrivande), skriver gemensamt och till sist skriver barnen enskilt eller i par.
Men den första gången skriver vi allt gemensamt för att barnen ska få hela arbetsgången klar för sig. Det kan behövas några gemensamma texter innan barnen känner sig redo att skriva själv.




Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll(och dessa tre områden arbetar vi med nu).

I årskurs 1-3

Året runt i naturen




Förutom beskrivande texter och igelkotten så är det vårt ASL-arbete som även denna vecka handlar om bokstaven T. Vi skriver ord som börjar på t, vi sätter in orden i hela meningar, vi färglägger tigermandalas, designar våra egna t-shirts och beskriver hur t-shirten ser ut, vilka färger, mönster mm samt lägger tangram.




Vikten av att använda reflexer tog vi upp i förra veckan och det följer Veronica upp på bilden med en reflexbilduppgift.

Vi tränar på Goliat, sjunger sånger som När jag blir arg, Vem vill vara vuxlig och Tuffa tuffa tuffa T - sånger om passar till de bokstäver vi arbetat med a,v och t. 


Vi har även fått fler klasskompisar och våra 
nya vänner kommer fram när vi arbetar alldeles tyst och lugnt. Sen kryper de tillbaka in i sitt gemensamma bo när ljudstyrkan ökar.

Det är inte meningen att det ska vara alldeles tyst i klassrummet hela dagen men vid vissa tillfällen är det viktigt att kunna fokusera på sig själv och sin uppgift. 


Barnen tycker det är spännande att få besök på sin bänk. Alla tysta små vänner ser olika ut, ja, de är helt enkelt unika precis som vi!



Genom diskussion och samtal utvecklar vi vår förmåga att just kommunicera och samarbeta och därför arbetar vi ofta i par och även en del i grupp och då är våra tysta små vänner i sitt bo.

Populära inlägg